Κέντρο πολιτισμού περιβάλλοντος και περιηγήσεων

Δυτικά της λύπης (πεπουλημένης Ουνίας)
Αριστερά του χάους (καθυστερημένου Ισλάμ).

image36.jpeg


Ο "Μικρός διάκοσμος" βρίσκεται χωρικά στα πλαίσια του δήμου Μαρώνειας, παραλία Ιμέρου, νομός Ροδόπης με πρωτεύουσα την Κομοτηνή. 


 
Υπάρχουν καθημερινά αεροπλάνα Αθήνα- Αλεξανδρούπολη και με λεωφορείο –τραίνο –ταξί έρχεσαι Κομοτηνή. Από το ΚΤΕΛ Κομοτηνής παίρνεις το λεωφορείο για Ξυλαγανή –Ίμερο –παραλία Ιμέρου (παραλία Ιμέρου πάει μόνο καλοκαίρι), τις άλλες εποχές φτάνεις Ξυλαγανή και παίρνεις ταξί η οτο-στόπ.
Επίσης υπάρχουν καθημερινά αεροπλάνα Αθήνα- Χρυσούπολη Καβάλας.

image37.jpeg


Το "μικρό διάκοσμο" θα βρεις αφού φτάσεις παραλία Ιμέρου και επισκεφτείς το λιμανάκι του, στρέφοντας το κεφαλάκι σου ανατολικά –αν είναι νύχτα συμβουλέψου τ’ αστέρια- θα αντικρίσεις το ζεστό μπορντό χρώμα του να σε καλεί… Αν όμως παρόλα αυτά είσαι… στραβός, υπάρχουν κάποιοι αδέσποτοι σκύλοι που μπορούν να σε εξυπηρετήσουν ή πάρε μας τηλέφωνο ν’άρθουμε να σε μαζέψουμε …! (κάνουμε λίγη πλάκα φίλοι μας, γιατί η σοβαροφάνεια είναι το ίδιο σοβαρή ασθένεια με την σεμνοτυφία).
 
Μπορείς να έρθεις με καράβι που φτάνει Αλεξανδρούπολη δύο φορές την βδομάδα διαπλέοντας το βόρειο Αιγαίο μέχρι Ρόδο. Με καράβι που φτάνει από άλλα λιμάνια στην Καβάλα.
Με τραίνο από Αθήνα –Θεσσαλονίκη –Κομοτηνή.
Το τραίνο συνεχίζει για Αλεξανδρούπολη Έβρο και Τουρκία Βουλγαρία 
Με καράβι συνδέεται η Σαμοθράκη με Αλεξανδρούπολη καθημερινά και με φέρι.
Επίσης υπάρχουν καθημερινά λεωφορεία Αθήνα- Κομοτηνή Θεσσαλονίκη- Κομοτηνή


Γύρω περιοχή

Σε σαράντα λεπτά από το “μικρό διάκοσμο“ βρίσκεται η Αλεξανδρούπολη κόβοντας για αρχαία Μαρώνεια από Εγνατία οδό.
Σε σαράντα λεπτά από το “μικρό διάκοσμο“ απέχει επίσης και η Ξάνθη το καλοκαίρι μόνο. Γιατί το χειμώνα αλλάζει η Ξάνθη τοποθεσία; Όχι, αλλά επειδή η Ελλάδα είναι στημένη σαν τουριστικό περίπτερο δεν είναι παντός καιρού. Το καλοκαίρι κόβεις δρόμο από το ποτάμι και συντομεύεις τη διαδρομή, τις υπόλοιπες εποχές το ποτάμι είναι αδιάβατο γιατί δεν υπάρχει γεφύρι, ενώ ως αυτό υπάρχει πολύ καλή άσφαλτος. (το αίνιγμα μπορεί να σας το λύσει ο Νασραντίν Χότζας). 
Η διαδρομή είναι η παρακάτω, πανέμορφη και με παραλίες, -αν και θέλουμε να κόψουμε τις γραφικότητες μην γεμίσουμε τουρίστες-.Επειδή αρχίζουμε γενικά ανάποδα εμείς ξεκινάμε από “μικρό διάκοσμο“ –ο εγωισμός δεν μας κάνει να φερθούμε διαφορετικά- φτάνουμε χωριό Ίμερο, κόβουμε δυτικά για ποτάμι (υπάρχει άσφαλτος, δεν σφάλουμε), το περνάτε, συνεχίζει η άσφαλτος μέχρι χωρίο Γλυφάδα, δεν μπαίνετε μέσα (δεν ξέρουμε γιατί) στρίβετε δεξιά (άσφαλτος πάλι μην φοβάστε) βγαίνετε σε μια διασταύρωση δεν παίρνετε το δρόμο για Κομοτηνή αλλά για Αρωγή, από εκεί Φανάρι, βγαίνετε παλιά εθνική οδό και καταλήγετε Ξάνθη. 
Πάρτε το δρόμο πάλι πίσω να μας βρείτε. Ευχαριστώ.

image38.jpeg


Αν διαθέτετε δικό σας σκάφος, αν είναι μικρό, μπορείτε να το αράξετε στο λιμανάκι του Ιμέρου δίπλα μας, αν τώρα διαθέτετε λίγο μεγαλύτερο το „παρκάρετε“ στο λιμάνι της Μαρώνειας στα 5 χιλιόμετρα που είναι πιο βαθύ.

 

 

 

 

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.